GINOP-1.2.2-15-2015-01168

A kedvezményezett neve: HORAL AIR Légtechnikai Termékeket Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: A HORAL AIR Kft. kapacitásbővítése
A szerződött támogatás összege: 11.851.456Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának bemutatása:

HORAL Air Kft 2014. óta foglalkozik légtechnikai berendezések, szellőzőrácsok és berendezések gyártásával. A tulajdonosok szakmai tapasztalataikat légtechnikai berendezések, szellőzőrácsok, gépek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál szerezték. A termékek légtechnikai berendezések, fém szellőztető, kompakt és építőelemes légkezelők, párátlanítók. A építések folyamatos bővülésével a légtechnikai berendezések igénye is felmerült ismét, ezért a jelenlegi beszállítói piaci pozíciót kívánja erősíteni és meghaladni a fejlesztés eredményeként a menedzsment. A fejlesztéssel a kézi gépek használata helyett a présgéppel és a megfelelő, egyedileg gyártott szerszámokkal azon megrendelők igényeinek kielégítése lehetővé vált, azoké, akik eddig csak multinacionális gyártóktól rendeltek légtechnikai rendszereket. Az egyedi szerszámokkal nagy mennyiségben és gyorsan lehet pontos fémhajlításokat, vágásokat és egyedi tervek szerinti formázásokat elvégezni úgy, hogy azokhoz utómunkálatok sem kellenek, kézi erővel nem szükséges a korrekció. A gyors és nagy kapacitású gyártással a tapasztalt munkaerő folyamatosan az egyedi termékeket le tudja gyártani, az egyedi szerszámok cseréjével, jól koordinált munkaszervezéssel a nagyobb igények kielégítése is megvalósult. A meglévő géppark és az új prés és szerszámok segítségével az országos piaci pozícióban jelentős növekedés érhető el annak ismeretében, hogy a légtechnikai gyártók piacán Csongrád város jelentős tapasztalattal rendelkezik.

A támogatás segítségével az alábbi gépek beszerzése valósult meg:

  • AT1520/150 egyetemes Hvázas hidraulikus alakítóprés 1 db
  • AD-R 25100 3 tengelyes SYN CNC típusú hidraulikus gép 1 db
  • Lyukasztó szerszám pneumatikus célgéphez 2 db
  • Pneumatikus prés LSE hengerrel 2 db
  • Lamella gyártó szerszám 2db

 

A felmért megrendelői igény alapján alakult ki a fejlesztési terve a Horal Air Kft menedzsmentjének, miszerint a hidraulikus présgép, a hidraulikus élhajlító beszerzése mellett ami a kapacitást növeli – szükséges lesz több egyedi, speciális formák kialakítására alkalmas szerszámok beszerzésére. Jelenleg részben kézi, részben gépi formálással készülnek a légtechnikai csövek, hordozó szerkezetek, illetve azok kiegészítő elemei, a gépek alkatrészei. A présgép a kapacitás növeléséhez szükséges, ahhoz, hogy a megnövekedett rendelésszámot határidőben ki lehessen szállítani. A szerszámok a gép többcélú és funkciójú kihasználását segítik, mivel a szerszámok helyi gyors cseréjével 5 különböző gép funkcióját látja el, ezzel egyedi és gyors elemkészítés érhető el.

Az új gépek alapvetően két célt szolgálnának, egyrészt a hazai OEM és piaci partnerek gyorsabb kiszolgálását (versenyelőny az importtal szemben), a nagyobb kapacitásnak köszönhetően volumen növekedést kívánunk elérni. A külföldi partnerek esetében az új gépeknek köszönhetően magasabb műszaki tartalmú, nagyobb gyártási pontosságot igénylő termékek gyártására is lehetőségünk nyílik. A fejlesztést érintő megmunkáló szerszámok amelyek szerves egységet alkotnak a hidraulikus présgéppel- elsődlegesen a meglévő termékek gyártási kapacitásának emelését, illetve gyártási rugalmasságát szolgálják. A beruházás célja, hogy egyszerre több projekten is részt vehessen a vállalkozás, valamint OEM partnereinknek nem csak a magyarországi, hanem a régiós piacaikon is stratégiai beszállítóvá válhatnánk. A fejlesztéssel légtechnikai rácsok, anemosztátok, légellátó dobozok, szabályzó egységek, mennyezeti és padló elszívó befúvó egységek egyedi tervek szerinti gyártásának, illetve a gyártott berendezések darabszám növelésére nyílik lehetőség. A megrendelők igényeinek kielégítéséhez a hidraulikus hajlító illetve a présgép a megfelelő és egyedileg gyártott szerszámokkal gyorsan és megfelelő pontosság szükséges, mit ezekkel az eszközökkel maradéktalanul meg lehet valósítani. A hidraulikus élhajlító egy CNC vezérelt motoros asztalelőfeszítésű, szekcionált alsó és felsőszerszámú gép. A hidraulikus prés mozgatható kezelőpultos, a szerszámok a présgéphez készített egyedi formát gyártó eszközök. A szerszámok az egyediségük miatt az alap présgépet többfunkciós, nagyobb kapacitású és gyorsan működtethető géppé alakítják, ami az igényelt mértékben és méretben lesz alkalmas a gyártásra.

A projekt befejezési dátuma: 2017.08.31.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-01168